Luontovahdin blogi avattu
Luontovahti.fi-palvelu on ollut nyt käynnissä suurin piirtein vuoden verran. Homma lähti liikkeelle Luonnonmetsätyöryhmän kartoittamista luonnonmetsistä ja niiden näyttämisestä kartalla. Ajatus oli seurata niihin osuvia metsänkäyttöilmoituksia (MKI) ja lähettää niistä automaattisesti hälytysemailia.
Kuinka ollakaan, hälytysemailien tilaaminen ei ole osoittautunut järin suosituksi ominaisuudeksi :) Mutta eipä hätää, sillä palvelussa on tätä nykyä myös kaikenlaista muuta, mutta luonnonmetsätkin ovat edelleen mukana. Luonnonmetsiin on myös tulossa jossain vaiheessa päivitystä, kun Luonnonmetsätyöryhmä julkaisee kaikkien kartoittamiensa 1400 luonnonmetsän tarkat tiedot. Ne tullaan tuolloin lisäämään myös tähän palveluun.
Lajihavainnot
Hakkuut ja lajit -sivulla voi tutkia Laji.fiistä löytyviä lajihavaintoja ja niihin osuvia metsänkäyttöilmoituksia. Tähän ominaisuuteen olen itse ollut erityisen tyytyväinen. Sen avulla on myös tehty joitain suojelupäätöksiä ja/tai vetäydytty (ainakin toistaiseksi hakkuista). Mm. Jyväskylän kaupungille kävi näin.
Tähän liittyen viimeisin isompi muutos oli se, että liito-oravahavaintojen osalta otetaan huomioon myös ne metsänkäyttöilmoitukset, jotka osuvat 100m säteelle havainnosta. Näin toimitaan kuitenkin vain pistemäisten havaintojen suhteen. Laji.fiissä on myös aluemuotoisia havaintoja, jotka näkyvät Luontovahdissa suorakulmioina, eikä niille tehdä tällaista tarkistusta. Ne ovat lähtökohtaisesti jo sellaisia, että havainto kohdistuu isommalle alueelle ja näin ollen se myös herkemmin osuu metsänkäyttöilmoitukseen.
Elinympäristöt
Tuoreempana juttuna palvelussa näkyvät myös Metsälain 10 § kohteet sekä niihin osuvat metsänkäyttöilmoitukset. Tämä on vielä siinä mielessä kesken, että hälytysposteja näistä ei pysty tilaamaan (enkä tiedä kannattaako sitä edes rakentaa) ja käyttöliittymästä myös puuttuu suodattimia, joilla voisi valita, mitä näistä haluaa kartalla näkyvän.
Elinympäristöihin minulla liittyy myös sellaisia haasteita, että en oikein tiedä, millaiset osumat metsänkäyttöilmoitusten kanssa olisi syytä ottaa huomioon. Näyttäisi siltä, että löytyy todella paljon sellaisia elinympäristöjä, joihin MKI osuu, mutta ei kovin paljon. Olen pohtinut sitä, että millaiset osumat olisi syytä ottaa huomioon.
Jo tällä hetkellä osumia jonkin verran vältetään ottamalla huomioon vain sellaiset MKI:t, jotka osuvat elinympäristöön yli metrin matkalta. Lisäksi osuman täytyy olla tarpeeksi iso alueeltaan (yli 10 neliömetriä) tai kattaa yli 10% elinympäristön pinta-alasta. Tästä huolimatta osumia tulee todella paljon, enkä ole ihan varma, ovatko ne kaikki raportoimisen arvoisia.
Hakkuiden historia ja Lähimetsämme
Nämä ovat varmasti vähemmän käytettyjä ominaisuuksia palvelussa. Hakkuiden historiassa voi katsella kunnittain hakkuumäärien kehitystä. Lähimetsämme-sivulla taas voi katsoa muutamien isoimpien kaupunkien lähimetsiä. Lähimetsän olen määritellyt niin, että se on metsää heti taajaman vieressä ja se jatkuu siitä kunnes vastaan tulee tarpeeksi iso fyysinen este, kuten isompi tie tai tietysti pelto, järvi, tms.
Lähimetsämme perustuu Metsäkeskuksen metsämaskiin, joka sisältää myös kitumaat. Lisäksi data voi olla osin vanhentunutta, jolloin jokin metsäksi ilmoitettu alue voikin olla jo esimerkiksi avohakattu.
Lähimetsämme olisi syytä muuttaa käyttämään Metsäkeskuksen metsävaratietoja, jolloin metsän oikeasta tilasta saisi paremman kuvan.
Ajatus Lähimetsien suhteen on päivittää tieto esimerkiksi vuosittain, jolloin pystyisi tekemään vertailua lähimetsien kehityksen suhteen.
Omat alueet
Omat alueet -ominaisuus ei ole vielä valmis, mutta ajatus siinä on, että käyttäjä voisi määritellä kartalle omia alueitaan, joihin osuvista metsänkäyttöilmoituksista hän saisi hälytyksen.
Tämä ominaisuus on ollut tuloillaan jo todella pitkään, mutta olen keskittynyt em. muihin asioihin tämän kustannuksella. Tästä olisi jo jonkinlainen versio olemassakin ja sitä on testailtu, mutta tämä vaatisi vielä hieman työtä. Myös kirjautuminen tähän tarvitaan ja sen toteuttamisessa on jonkin verran työtä, vaikka siihen ulkoista palveluntarjoajaa käyttäisinkin.
Tällä hetkellä en osaa sanoa, milloin tämä ominaisuus olisi tulossa. Uskoisin, että tällekään ei välttämättä ole kovin isoa käyttäjämäärää luvassa, joten en ole pitänyt tämän kanssa kiirettä.